Vad gör en planner?

Plannerns uppdrag är att lägga grunden för lösningar på uppdraget vi fått från uppdragsgivaren som gör att vi kommunicerar med konsumenten på bästa sätt (så kreativt och effektfullt som möjligt). För att lyckas med det måste vi framförallt förstå vem konsumenten är, deras beteende och omvärld, och det är huvuddelen i plannerns vardag.

Lite klyschigt brukar det sägas att det finns lika många definitioner av vad planning innebär som det finns planners. Det vi pratar om här är planning inom reklambranschen, och då inte media planner eller event planner utan det som kallas planner, brand planner, strategic planner, creative planner eller account planner (i våra ögon är det i stort sett same same same).

Plannern måste hela tiden hålla koll på vad som händer i konsumentens omvärld, därför gäller det att vara ganska nyfiken. Vad för trender kan vi se? vad händer populärkulturellt? är det något stort som händer politiskt? ekonomiskt? inom teknik? vad gör konkurrenterna? hur ser konsumentbeteendet ut? vilken roll spelar varumärket/produkten i konsumentens liv? osv. Det gäller helt enkelt att ta reda på den kontext som konsumenten befinner sig i. För att kunna göra det gäller det förstås också att ta reda på vem konsumenten är och vad de drivs av.

Plannern måste helt enkelt förstå både varumärket och den som varumärket talar till. För att göra det måste vi samla in så mycket så mycket kunskap som bara möjligt och det gör vi dels genom olika typer av research, läsa rapporter, artiklar, prata och träffa människor, och testa saker själva. Och framförallt fråga sig varför hela tiden, ta reda på mer, fråga varför igen och sen gräva vidare ytterligare lite till.

Syftet med att samla på sig all den kunskapen är inte att skriva en milslång rapport, utan att försöka hitta insikter.

Lämna ett svar